14th July, 2016
Edit

最多surprise的國家-冰島!(二)

一去到冰島當然要去首都雷克雅維克(Reykjavík)!
第一日到埗冰島落雨,咁我就喺雷克雅維克行下街先。
最主要都係教堂對住個幾條街行,而個幾條街你就可以充分了解到冰島幾有藝術感:
每條巷仔嘅牆上都有街頭噴畫。

街上有一間又一間既畫室、書店同埋手作店(是由不同藝術家設計的作品),仲有不同風格嘅coffee shop。
有個地方仲會每個星期都有不同主題的作品做公開展覽。

雷克雅維克(Reykjavík)嘅地標就係哈爾格林姆教堂(Hallgrímskirkja)。
佢外型好似三角形咁,而每條柱形既形狀都好特別,設計係模仿玄武岩熔岩流景觀。

教堂係以管風琴做中心,一入到去就會見到一大個管風琴,而一入到去有個伯伯彈緊琴。
管風琴有四層鍵盤,仲有腳盤。
(伯伯好利害,一個人可以控制晒所有野。而我地彈琴彈一個鍵盤都可能搞唔掂哈哈。)
成個教堂都被管風琴聲包圍,好神聖的感覺。我企係度睇住佢彈,足足聽左半個鐘。
(參觀途中仲有一對香港人準備係呢度行禮T_T,很羨慕………)

另外一個必去的地方就是太陽航海者(The Sun Voyager),又名魚骨船。
人們把海盜船的藝術模型視為太陽和精神的力量源泉。相傳古代海盜到達雷克雅未克時,在這一帶登陸安家。
魚骨船配襯個大海景,係個度睇日落一流(但要注意夏天日落係大約夜晚11點),呢度係舒服坐得抖下既好地方。

再出返近機埸附近,就有個叫The Bridge Between Two Continents。
揸車過去好似都要一個鐘頭多?(忘記了,總之就係要有一段車程先到)
一落車,見到成個畫面,呆了。
全部都是凹凹凸凸灰黑色板塊,無人氣,無其他設施,而板塊同火山灰係無窮無盡。
個度有條橋去連接住歐亞板塊同北美板塊,我畏高本身係超級不願意行過去……
(行完就見到原來個底咁淺既?哈哈哈哈)

行到去對面既高處就會感受到其實呢個世界有幾大,而你有幾渺小…


你就會覺得,平時做人太介意所有野都有點多餘了。
當你去到呢個地方,你會覺得活著係地球已經是恩賜。

近機埸既景點當然唔少得Blue Lagoon!
我相信好多人都係因為呢度而認識冰島。
大家可以預先係以下網址book,因為好快full的:
http://www.bluelagoon.com/blue-lagoon-spa/prices-and-packages/experience-packages
我就join左€65個個,有毛巾用方便好多,仲要包一杯野飲同埋泥mask。
入到去就有齊更衣室, Locker, 風筒, 浴室, Toilet。
一出到去浸Blue Lagoon就覺得好舒服,佢比起日本溫泉無咁熱,浸耐d都無所謂。

通常浸浸下就去拎野飲chill下,同埋影下相。(記得帶防水case)
跟住敷最出名既Algae mask就走得。
個日敷完Algae mask第二日皮膚好滑好乾淨!
(最尾係機埸用晒僅餘所有冰島克朗買返支…機埸免稅都要8000kr嗚嗚……)

*順帶一提,唔記得左話比大家知冰島其實有樣野會令人好唔鍾意!
就係………沖涼既水係好臭好臭好臭,好濃臭雞蛋既味!(其實係是硫磺味黎)
你一路沖涼一路洗頭洗面就會問:點解冰島人會習慣到呢隻臭味T_T

(未打完,仲有好多野想打,待續!)

================================

大家都可以follow我的~謝謝~~~

Yoyo Tang  鄧穎堯
Instagram: yoyoyotang
Facebook: Facebook.com/yoyotang.yo


Comments