21st July, 2016
Edit

終於都去到我既wish list餐廳之一~ 川燒!!

 

 
 
終於去到我wish list中的串燒店 – 「川燒」啦!!!!
上次呢頭食, 本身想食呢間, 可惜太多人等位, 
我地最後轉去了另一間, 今次有朋友特別早一點來搵位XDXD
我去到佢地已經入座左, 辛苦朋友了!!
呵呵~~
一入到去, 聞到好香既香料燒烤味, 肚餓指數爆升!!!!!!!
 
 

拿拿拿, 食串燒其實都真係好多選擇!!!!
有主打的海鮮、不同的肉類、蔬菜等等, 再仲不同的特色小食、飯麵、梳打、清酒、啤酒!!
真係唔知點揀好~~
 

因為我們都怕太辣, 只點了小小小辣, 但每張檯都有兩支調味 – 孜然粉同川辣粉.
方便自己調整味道~~! 貼心!
 
 
野食未到, 先點了三杯梳打, 分別是青檸話梅梳打、青梅荔枝梳打、青檸柚子梳打!
試齊3個味道, 個人最喜歡話梅呢杯!!!!!!! 好夾串燒味~ 而且咸咸地好開胃!!
 

燒特濃芝士五花腩: 真係超香濃的芝士, 半肥半瘦的五花腩, 成件事好邪惡但好食!!
冰鎮芥蘭: 嗯… 份量有點少, 味道很清脆爽口, 沾上芥末吃感覺不錯!
燒煙肉荔枝卷: 比起平時只用小蕃茄更香甜!!!!! 夏天荔枝當造, 吃得過~ 
燒豆卜: 看似平平無奇, 但入便加了腐乳醬, 好惹味! 
蜂蜜鳳梨: 即是燒菠蘿啦~~~ YUMMY!! 食完一埋肉類再食返個燒菠蘿, balance返~ 甜度大爆發!
黑豚肉白汁芝士大磨菇: 又是芝士呀!! 其實燒烤同芝士真係好夾, 大磨菇烤完唔會乾身, 入便仲好juicy, 加上芝士同豚肉, 味道豐富, 必食!!
 
 
川香肉碎燒茄子: 茄子真係食串燒必點的蔬菜, 因為佢夠大份多汁, 沾滿香料、大量蒜蓉, 真的停不了口!!!! 
汁燒牛肋骨: 也是不可錯過的一味! 軟腍有好重的牛味, 腌過的肉更香更入味, 汁燒方式不會太熱氣, 可保留原汁原味, good!!!
 
 
好了, 來到最最最重點的二味海鮮!!!!!!!!
黃金芝士燒龍蝦~ 上檯一刻, 我內心有尖叫了一下, 好大一份!!!!
而且超香龍蝦味!! 燒得剛剛好, 不會過熟, 可以輕易肉殼分開~ 味道鮮甜!
啖啖肉, 吃得過癮!!
 

另一道海鮮就是 – 燒海殼王.
咩黎~ 就係旬殼魚呀!!! 
我超中意食~ 用了海鹽腌製再燒, 夠晒味之餘仲好嫩滑! 加上少少檸檬汁就得, 唔使再調味已經好好食!
 

最後, 仲點左川味芝士撈麵, haha!!! 睇黎我地真係好喜歡芝士~
不得不說呢個麵的拉絲效果都好出!! 
食埋呢個, 真係大大大滿足了!!!
 

ps: 川燒服務好好!!! 串燒即叫即製, 但又唔會要你等好耐~
同朋友邊傾計邊食好野, 真係好開心~!!
下次要再黎!!
 
 
* * * * * * 
 
 
川燒
網址: http://s.openrice.com/QrbS0MaG200
地址: 佐敦 渡船角文英街17號地下
電話: 2311 1230

* * * * * *

Follow: 
 
 
 
 

  

  
    
 

歡迎聯絡合作: 
Email: ja20121111@gmail.com
http://www.ja20121111.blogspot.hk 


Comments