Latest
Hot Post

2nd of December

黎到十二月的第二日,又到拆禮物時間。 Jo Malone 第二天的小驚喜是一枝9ml 橙花古龍水,是我最喜愛的香味~(之一)! 而Diptyque 第二天的小驚喜也是香水,是品牌經典的無花果樹香味~ 開箱/拆禮物🎁🎁這個過程真的很療癒~ 很適合做放工後的 transitional process~

1st of December

終於等到十二月一日。可以拆聖誕倒數月曆,我好貪心,今年要一次拆兩個~Jo Malone & Diptyque! 事不宜遲,即刻開箱! 第一天,分別是Jo Malone Sweet Almond candle  同 Diptyque Baies candle。兩種香氣都十分喜歡! 明天再拆第二格!

又一份給自己的聖誕禮物:Diptyque Advent Calendar 2017

繼之前買到的Jo Malone Advent Calendar, 突然有鋪買野癮。促使我四出搜尋聖誕倒數月曆。看到Diptyque也有出,我便決定買下來了! 未打開已經聞到一陣Diptyque 的香味~就是走進Diptyque店會聞到的那種香味。 裡面有25份小驚喜,由十二月一日開始,直至聖誕節正日,都可以香噴噴的過了…

又一份為聖誕節倒數的禮物:Advent Calendar

未到聖誕,但個心總是想買東西,哪管只是一瓶古龍水,一件擺設掛飾。 過去幾年都有見過「傳說中」的聖誕倒數月曆。說是傳說中,因為只是看雜誌介紹過,上網誌見過人拆箱,但店舖永遠是無法買到。 今年好好運,店員幫助下,買到Jo Malone的聖誕倒數月曆~! 掙扎了很久要不要買。一來價錢可買三枝100ml香水,三來Jo Malo…

這個聖誕的第一份預祝禮物

🎁黑色星期五,每間網店實體店都做減價。出街想買禮物,唔出街都會上網買物。但係香味這事兒,真係要試過,先知自己鍾唔鍾意~ 聖誕就快到,我覺得要俾自己一份小禮物去預祝聖誕節,去慰勞自己工作嘅辛苦,去鼓勵自己忍手咁耐都未買。 一直鍾情手工玻璃制品(但我成日打爛玻璃)。睇中左Diptyque嘅 photophore candl…