Latest
Hot Post

《史上最難問題:我哋夾唔夾啊?》

《史上最難問題:我哋夾唔夾啊?》   女人經常會問一個問題:「我哋夾唔夾啊?」   呢條問題可以話係史上最難答的問題頭十位,遠比宇宙點嚟更難,因為唔會有人隔一個月就問你宇宙點嚟,但夾唔夾就好似月經一樣,每當心情煩燥時就會聽到。   經過九九八十一次苦難後,我終於諗通咗,所以同大家分享下。 …

《有日我女朋友問我,知唔知岳飛點死?》

《有日我女朋友問我,知唔知岳飛點死?》 有日我女朋友問我,知唔知岳飛點死?然後佢就講咗一個故事我聽。 今日我同大家講一個歷史故事,不過就發生係今時今日嘅香港,放心,唔係政治文,只係關於一個叫阿飛嘅可悲青年身上,而我就係阿飛。 宋朝抗金,今日我地都係抗金,抗金錢個金,作為塵世中迷途嘅小書僮,我服待嘅皇帝就只有一個,就係我…

《情侶測試計劃》

《情侶測試計劃》   我叫阿力,最近我發現女朋友行蹤非常可疑,有時收工話攰要返屋企,然後幾個鐘都消失,而且她唔會俾我Check佢電話,每次我掂吓咋,佢也會嬲豬搶返部電話。   有合理條件地……我懷疑佢對我不忠。   然後我就搵到呢間公司,前幾日我睇雜誌見到廣告,正正係雜誌封底,幾隻大字吸引…

《心悅誠服的愚人節大話》

《心悅誠服的愚人節大話》   今朝未來老婆放假,不過我仲要默默工作,佢本來約左我食早餐,咁到時間我就落一落樓同佢食啦,點知佢手拎住兩個膠袋,一個裝住發泡膠湯碗同盒,另一個係凍飲杯。   未訓醒既我好蠢咁問:「點解你買左早餐既,唔係一齊食咩?」 佢話:「係啊,不過我買左早餐比你食,呢間外賣好好食嫁!」…

《離婚的都擇過日》

《離婚的都擇過日》   什麼人的錢最好賺?   女人錢?不,賺女人錢只是第二好賺,最好賺是迷信的人。   結婚往往都會擇個良辰吉日,一年中好日不多,加上結婚通常會在清爽無雨的秋冬兩季,新人們都會爭相搶奪所謂的「好日」。行過婚展的都知道,原來提早一年訂酒席,會特別貴,因為好日根本不愁無客。 …