1st September, 2016
Edit

皮膚被『秋』乾!點算好?

到咗秋冬季節,最多人問我嘅問題就係『皮膚好乾,想護品膚潤D,但又唔想油!』但對於我黎講就係裡裡外外都要注意。

香港大部份人都係混合性皮膚,冬天通常都會轉用一 D較潤嘅 Cream,最後雖然照顧到兩邊面,不過T位就好油,所以面膜就係另外嘅出路喇!面膜方面最好就係質地薄D,保濕得黎又唔太油,同埋最好用完仲有光澤嘅。

而我個人就比較鐘意用 Paper Mask。其實我放工之後都想係屋企鬆弛下,所以做面膜之前我會先用佛手柑/薰衣草香薰黎放鬆心情。一路做住Mask仲可以一路上網睇 Youtube,睇劇添。最後,再用按面機輕輕按摩面部,加速精華吸收,重整緊緻。

我平時一般都會咁做架!你可以睇下我用緊D乜野產品。

不過對我黎講緊係裡裡外外都要照顧到就最好啦,所以我都會係飲品方面都落D功夫,例如我近排係日本帶返黎嘅 SHISEIDO骨膠原飲品。我鐘意佢係有骨膠原之外仲有香蕉味而又低卡路里。

我已經飲左好多年唔同嘅骨膠原飲品,我覺得依隻效果都算唔錯,健康得黎又有果汁味,一定比其它所謂嘅果汁同汽水等含糖份高嘅飲品好。順帶一提,食太多糖份高嘅飲品或食品係會令皮膚鬆弛架。

而依包SHISEIDO骨膠原沖劑只有 41 kcal ,如果想再好味D仲可以加牛奶 (Yummy), 另外依包骨膠原仲加入咗11種果實同野菜成份,對於少食菜嘅人總算有D幫助!記得一日一杯就可以喇!

 

Like me @

FB: https://www.facebook.com/nattofullife

IG: https://www.instagram.com/i.m.natto

本博客純粹是個人分享、意見及評論,並不涉及任何商業目的。如讀者對文章中提及的產品及服務產生興趣,請先多作了解再行使用。如需轉載文章內容,請註明出處。
 

Comments