6th September, 2012
Edit

點解呢份工仲要做下去?

A:「好辛苦,想轉工….」(說了幾年)

 

B:「點解仲唔轉?」

 

A:「的唔起心肝….

 

B:「怕搵唔到第二份工?」

 

A:「都有少少架。搵到,又要重新開始,又要重新夾過。諗下都覺得煩。」

 

B:「咁又係架。但係轉工,人工可能跳高D,新,做做下就變舊,夾夾下就慣;唔轉,人工無得跳,又要面對你唔鐘意既人同局面噃。」

 

A:「但係我未搵到新工之前,唔想輕舉妄動,要供樓呀!」

 

B:「你開始搵未?」

 

A:「未。」

 

B:「點解唔試下?」

 

A:「唔…..唔知點好…..

 

A一直只是想,和猶疑,所以原地踏步。

 

轉機,在於行動。但行動之前,要付出,包括決心和勇氣,更要「放下」之前擁有、習慣的安逸。當然,也有因為照顧身邊人的考慮而決定不了。

 

C:「我好鍾意唱歌,我想入行做歌手。」

 

D:「咁,有呢份熱忱,都好既。你而家做緊咩?」

 

C:「做緊自己生意。」

 

D:「你有足夠生活費嗎?你想點開始?有無搵機會唱多D,有無拍錄自己唱歌的片段放上youtube?有無想過為自己製造一些檔案,隨時可以俾有關人等過下目,俾下意見?」

 

C:「無啊。我想找經理人,可以幫我出碟。」

 

D:「甚麼都無,怎麼知到你是誰?怎麼看到你的熱忱?憑什麼令經理人考慮你?」

 

C有熱忱,但沒有化做行動表達出來…..。

 

AC,都有dream,有想法,但就是欠行動。多少人都有以上的心路歷程。要將dream come true,不容易。特別是有「不想變,慣安逸」的因子,就更難。如果時光可以倒流,與安逸習氣「分下手」,事情應該會不一樣。


Comments