5th October, 2016
Edit

《自然就是美》

人愈大, 愈容易為誰而憔悴, 其實人生苦短, 何不做些自己喜歡又享受的事?

開心係最大的感染力, 要讓人看起來朝氣蓬勃又pure, 又點少得化個淡妝再配上個烈焰紅唇

化個sharp既淡妝其他一d都唔難, 最緊要化妝品夠保濕, 個妝夠貼服

 

Step 1: 一般護膚步驟

Step 2: 揀款比較保濕既底霜, 而我就揀左 Shu uemura stage performer block:booster SPF50 PA+++ (HKD360 / 30ml)

因為女性受空氣污染和紫外線困擾, 會導致肌膚越加乾燥, 保濕而且防曬力極高有效阻隔紫外線、令肌膚更顯亮澤,同時令粉底更貼面持久。

顯色度:佢有3隻色調, 我就用緊透明色, 因為我鍾意用上皮膚後, 色彩較淡且薄透

持久度:保濕成分持久, 我出左街成日都冇出油

質感: 質地透薄清新,感覺舒適,可輕易推開

 

 

 

Step 3: 用遮暇膏遮左黑眼圈同暗蒼印, 上碎粉

Step 4: 搽眼影 (LUNASOL Feathery Nuance Eyes – Neutral Beige (HKD 340)

呢個牌子係我朋友推介後試用, 搽眼影可增加層次感, 顏色最好揀暖色系, 因為顯色度唔太高, 感覺較自然同適合新手/返工用

眼影tips: 大部分的亞洲女性皮膚都是偏黃, 加上輪廓唔及歐美女性分明, 確實很]好容易暗啞無光。而皮膚偏黑或者擁有健康膚色的小麥肌, 通常都會擔心選錯眼影顏色, 甚至會選擇深色來打造眼部妝容, 卻弄巧反拙。這類型的肌膚屬於暖色系, 可調選同樣是暖色系偏紅、偏黃、偏金等等的眼影比較適合。但眼睛出現浮腫情況,切忌使用偏紅的眼影!

顯色度:用上皮膚後,色彩較淡且薄透,適合營造自然淡妝。

持久度:尚可,但眼尾及下眼際偶有暈染走色。

總結:細滑粉質容易暈染開來,而包裝精緻小巧又配有兩支細掃,方便出街使用。

  

Step 4: Mascara (LUNASOL Feathery Lash Mascara – Brownish Blackk (HKD 260))+ 唇膏 

刷頭纖細, 所以眼頭眼尾都能搽得到, 加上刷頭處長短相間的2種纖維, 增加睫毛根部濃密感, 睫毛膏同眼影色互相配合, 再加上鮮紅既唇膏, 令個妝自然又突出。

 

《註:此乃試用文,以上發表純屬blogger個人意見。》


Comments