Latest
Hot Post

忙裏偷閒 //Garden Meow//

朋友想話試下呢間新嘅台灣餐廳,所以今次就黎左中環PMQ呢度,仲記得對上一次黎已經係好耐之前有1600隻熊貓喺度擺展覽嘅時候~ 門口有兩個好搶眼嘅霓虹燈光貓咪招牌,而餐廳入面就係好懷舊嘅設計同擺設,空間好寬敞,令人感覺好舒適放鬆。 去到嘅時候係平日大概18:45嘅時間,餐廳入面好少人,所以可以俾我地自行揀位。 ̵…

懷念台灣的味道 //請坐 Qing Zuo//

今次黎到嘅係喺西營盤嘅一間台式餐廳<<請坐>>,黎到呢到好自然會諗起附近好出名嘅另一間台式食店<<阿元來了>>,咁就即管睇下呢間嘅嘢食味道如何! 呢間餐廳位於屋苑平台位,環境清淨,我黎到嘅時候係星期日大概下午三點幾,所以唔洗排隊就可以入去。但入到去都見到幾多人,都坐左八成…

OpenRice熱店 //LA Creperie//

話説呢排見到幾多人影呢間嘅crepe,所以決定去openrice search下,結果發現原來係被獲選為openrice最優秀法國餐廳開飯熱店,於是決定搵個下午去試下! 餐廳環境好舒適,我去到嘅時間係平日嘅三點幾,所以都唔太多客人喺度,但夜晚嘅話就建議預先book枱。 可能好多人諗起crepe都會覺得係甜嘅,亦覺得係一…

新品試用報告 – The Body Shop 生薑頭皮護理洗髮露

又踏入左夏季,出門之後一整日好多時候都會出汗,所以特別享受番屋企舒適嘅沖涼時間。為身體皮膚好好清洗嘅同時,亦不要忘記好好清潔我地嘅頭髮~ 我一向好重視頭髮的護理及保養,因此習慣左每一日都要洗頭嘅我會選擇好嘅洗髮露黎維持髮絲的健康。最近我都用緊The Body Shop 生薑頭皮護理洗髮露黎洗頭,佢不但能夠有效清潔我嘅頭…

新品試用報告 – 懶人恩物 Laneige BB Cushion (Anti-aging)

相信女士們對相入面嘅化妝品並不陌生,我收到嘅時候其實幾開心,因為之前經過見到屋企附近商場Laneige專門店嘅廣告已經心思思想嘗試!   Laneige BB Cushion – Anti-aging SPF50+PA+++ ($295/15g)   見到呢個BB Cushion第一時間覺得包裝好搶眼,係啡…