Latest
Hot Post

***萌生去印度的念頭***我的一步一足印工作營義遊體驗後感

“To Serve, To Learn, To Grow” 以前參加 Rotaract,Motto係Fellowship through Service,Slogan係 To serve, to learn, to lead. 放下了leader 身份很久,已經習慣了在社會中擔任小薯的角色,這次再在FSL 的poste…

***萌生去印度的念頭***我的一步一足印工作營義遊體驗-1

「印度?!女仔去好危險喎! 」 2015 年4 月8 日, 我報名參加義遊 (VolTra) 舉辦的印度迷你工作營。 原因? 朋友邀請:「我最近想挑戰印度,你又鍾意去旅行又鍾意做義工,我見到一個workcamp 好吸引呀, 一齊去啦!」 我:「印度?!女仔去好危險喎! 」 刻板印象 (stereotype)都會令人對走…

2018-Brand New Start

新一年新開始,除左出post呃like﹐都要付諸行動 講左寫blog咁耐都無實行到,但有心唔怕遲 以前話想做副刊記者,寫D soft news,最好做到旅遊記者,可以出Trip去見識世界,最想去馬爾他… … 中學去寫作班,之後去讀傳理,順理成章做記者? 畢左業幾年,完全偏離軌道,走去做律師樓,做…