4th May, 2016
Edit

快樂休閑, 一應俱全的浪漫灣仔」利東街」

快樂休閑, 一應俱全的浪漫灣仔」利東街」

記得上年嘅十月我去到沖繩,去咗一個大型嘅露天outlets , 嗰種舒適嘅露天環境喎外國商場嘅空廣感,令我越嚟越愛上呢一啲露天shopping area. 一直都好希望香港會有呢一類型嘅地方,直到現在位於灣仔嘅利東街終於開幕!

「利東街」這個時尚消遣新駐點,200米的林蔭步行街體驗,還有兩旁有露天茶座、餐廳及本地和外國特色潮流品牌。現在還需要局限響人多擠迫嘅大型商場裏便嗎?

而係剛剛嘅一個周末我就去到利東街,一到左利東街就見到一間超級靚好多人排隊嘅白色玫瑰花雪糕店。

 

Givrés的概念源於英國倫敦,於香港開設第一間海外分店,

 

意式玫瑰花雪糕 Rose Gelato買的全部都係人手平齊嘅玫瑰花雪糕,每片花瓣都是店員親手做出來,靚到不行!十分之甜美,客人仲可以配搭兩個味道來襯托出更加靚嘅玫瑰花顏色,而呢度嘅雪糕全部都係新鮮製作,味道選擇亦都好多!朱古力,咖啡,,芒果,藍莓,玫瑰,抹茶,薰衣草等,泥緊仲會有茶點及三文治等等供應,同男朋友一齊來欣賞和品嚐下手工雪糕已經可以快樂花點時間!如果同美眉朋友一齊來嘅話,呢就要留意下呢一度有個好靚仔嘅外國職員架!

食完雪糕呢我就嚟到 Blue Brick Bistro 參加由利東街舉辦嘅化妝同攝影學習班

BlueBrick Bistro by Yoku Moku 及 Benefit Cosmetics合辦的「美妝美食工作坊」,Blue Brick Bistro 有埋我好鍾意食嘅蛋捲同埋卷蛋蛋糕等等,呢度嘅卷蛋甜品真係超級好食!面面滑滑嘅蛋糕配合香濃而且細滑嘅忌廉令人吃得很感動啊!

 

當日嘅美妝美食工作坊,有 Benefit 嘅專業化妝師教我地點樣可以運用佢哋嘅皇牌產品化到一個好靚好可愛嘅夏日戀愛裝。

 

Benefit的彩妝導師為大家示範利用dandelion dew蒲公英胭脂霜,打造出白裏透紅的春日感覺!
再用上dandelion shy beam蒲公英啞緻柔肌液在T-zone、顴骨及眉骨位置作提亮,增加臉部及眼部輪廓
而最後用上lollitint唇頰兩用胭脂水。簡單易花甜美而且持久嘅夏日妝容就咁樣完成啦!

不過如果想響夏天繼續零毛孔控油嘅話呢亦都為大家推薦一支已經暢銷左好耐嘅Pore fessional,控油及柔肌效果十分出色,而且容易使用十分推薦啊!

 

花園個靚裝點少得即係有啲個案攝影大師教授點樣去自拍同埋影靚嘅食物啦!攝影大師果然十分之專業,亦都了解到每一位美眉嘅需要!
點解我咁講因為攝影大師當然能夠輕易控制到一啲大型嘅攝影器材啦!但係我哋呢啲美眉們又點會無啦啦帶大機出街喎?所以呢呢位更強嘅攝影大師就教我地點樣利用手提電話,拍攝出良好優質嘅自拍同埋食物照!

其實講到尾都係角度,形態,光暗,構圖呢四個重點啊!至於點樣呢我呢啲初學者就真係解釋唔到啦!或者依家同大家分享一下我當日影嘅成果啊!

 


玩左一個晏晝食完下午茶,學完化妝同攝影技巧,再走一走逛一逛呢個利東街,真係好多野行。而且仲有地下街店舖嘅分類同種類亦都十分之多十分之受歡迎,一家大細,定係朋友情侶去玩有野睇有嘢食!Le Creuset, Innisfree, Passion by Gerard Dubois, 喜遇 Hay!嚟緊仲會有更加多嘅店舖進駐大家要密切留意囉!

FB: Lee Tung Avenue 利東街

Contact me: zero_huipo@yahoo.com.hk

《註:此乃試用文,以上發表純屬blogger個人意見。》


Comments