20th April, 2016
Edit

紫番薯椰汁西米露

從前曾聽到老一輩的説他們小時候生於亂世,窮得只能以番薯充飢。去到自己懂性的年頭,對番薯的最初印象就是街頭車仔檔嘅煨番薯,仲有阿媽偶爾會煮吓嘅番薯糖水。

蕃薯是一種有豐富維他命礦物質同埋膳食纖維的粗糧,對腸道蠕動很有幫助,其熱量亦相對較米飯少。

很多時候我都會烚個番薯當早餐,鍾意佢健康又飽肚,近日靈機一觸,用咗塊紫番薯做咗呢嗰顏色好浪漫嘅「紫番薯椰汁西米露」,一個中size番薯加埋適量西米已經做到四飯碗份量,又是另一個經濟又美味嘅甜點。

 

「紫番薯椰汁西米露」簡單做法:

1)紫番薯一個去皮切粒蒸熟。

2)將適量西米放入滾水煮廿分鐘左右至西米中間剩一小白點(即約九成熟),過冷河隔乾水份。(不要將西米煮得過熟)

3)用少許水將冰糖(番薯本身有甜味,不用放太多糖)煮溶,加入椰漿,再放入番薯粒和西米拌勻即可。

 

歡迎大家瀏覽我的Facebook專頁「Passion for Life 以愛掌勺」,分享我的美食製作體驗。

http://www.facebook.com/feastyoureyesbyem

 


Comments