Latest
Hot Post

法國醫院剖腹開刀生B記(過程+收費+感想)2018

生之前睇過唔少生仔嘅文章, 今次終於到我分享~十個月真係太快過啦~ 我選擇喺法國醫院早上開刀。 流程如下: 晚上8pm 入院登記 填資料: – 選奶粉(我選了美贊臣) – 選病房類型(因為香港人六人房巳滿,最後選了三人房,每天多大約$70)後來發現三人房較安靜,之後休息會更舒服,又不用跟太多人共…

爸媽BB都喜歡的【Brillante 矽膠奶樽】

作為新手媽媽, 由第一日帶海豚BB返屋企已經係一個挑戰, 今日講餵奶用的奶樽。 在法國醫院開刀後可以落床第二日, 我就開始嘗試在餵奶時間用人奶餵海豚BB, 等佢可以刺激乳頭上奶。 一開始未上奶都只是學習純給BB啜,然後補奶粉, 後來回家後繼續每餐努力給BB啜,第五天就開始上奶了。 由於開頭奶量不多, 所以我有埋身餵奶,…

孕期肚皮護膚秘方【舒緩肚皮痕癢】+【預防妊娠紋】心得

今日想分享孕期我用過嘅身體護理產品。 講到身體護理,孕婦最在意第一位當然係:【預防妊娠紋】 而第二位就係【皮膚痕癢】~~ 先講:【皮膚痕癢】舒緩心得 我皮膚好薄,就算未有BB前,天氣一乾燥就會好痕癢。 會不自覺R到皮膚受傷那種…. 懷孕初期,還是夏天,不知是否懷孕膚質特別乾, 我當時孕2個月就已經肚皮好痕癢…

如輕飄飄空氣雲朵的保濕護膚品【PeterThomasRoth 水漾透明質酸系列】

早前在 PeterThomasRoth Water Drench collection event, 我自己整咗一盞雲燈,好鐘意呀!!! 就算頂住9個月大肚肚+咁凍都值得! 軟綿綿嘅白雲同 PeterThomasRoth 全新推出嘅水漾透明質酸系列一樣咁有空氣咁! 成個系列保濕又仿如無物輕飄飄,好舒服! 之前就一直好想…

【預防妊娠紋】法國有機品牌:JOSIANE LAURE

  預防妊娠紋大作戰到了懷孕後期更不能鬆懈! 在懷孕期間一早我已經有用不同的預防妊娠紋產品。 之後再寫一篇綜合文比較一下~~ 今次收到來自法國的有機品牌: (繼續閱讀…)