20th March, 2013
Edit

愛情結晶品 OR 慰老恩物 ?

結婚9個月, 父母親對於抱孫已引頸以待!

雖然, 口頭上兩老沒有過問什麼, 但神情間有時已盡顯一切.

有一次, 與媽飲茶, 我說:

‘係喎, 呀媽, 有樣野爭D唔記得同你講添, 係關於我老婆架!’

這時候, 我看到母親雙目發光, 一臉冀盼, 等待我的好消息!

豈料我說:

‘係咁嘅, 老婆問黎緊下年新年, 不如由佢幫你煮開年飯好無, 唔駛你咁辛苦……’

只見媽媽眼神由亢奮而轉淡, 仿似一切孝行, 都勝不過為家族開枝散葉!

和我年齡相若的已婚朋友, 不約而同都或多或少受過雙親的壓力!

相比他們, 我已是好MILD了!

我有一個的朋友, 結了婚兩年, 因經濟問題, 兩年來都是與外父外母同住.

他提到, 每晚吃飯, 兩老經常都言語間提醒女兒及女婿快D造人!

我問他: ‘點提架? 唔同叫你地今晚要XX咩?’

他說: ‘欣欣你有所不知啦! 例如果餐飯有碟餸係蕃茄炒蛋, 佢地一邊夾, 會一邊哦咩”蛋都無隻呀”……’

我聽完, 笑不攏嘴, 正深慶我爸媽無咁揚, 只聽他續說:

‘最大鑊就係, 外母大人仲會黎監察我地呀!’

我正懷疑兩位老人家是否在他房中偷裝置了攝錄機, 我朋友解釋說:

‘外母有時夜晚黑會站在房門外, 偷聽我們有無落力造人!’

我問他如何知曉的, 他說:

‘我們廳外有地燈, 因此有時外母一對腳影, 會從門外射進房中…..’

我聽完, 笑到痴線!


Comments