Latest
Hot Post

令肌膚不再Dry的美顏飲品

秋意漸濃,意味乾燥的日子也隨之而來,而濕度低的環境容易令皮膚的水分不足,繼而出現脫皮、痕癢、紅疹等乾燥徵狀,所以有必要加強補濕,以免嬌嫩的肌膚受罪。皮膚質素亦反映身體狀況,秋日的乾燥環境可使五臟六腑失去水分,所以這時節要多吃補水食材,才可由內至外得到滋潤! 秋日可多補充個別營養素,包括可軟化皮膚及頭髮組織的膠原蛋白,以…

吃出整全健康的6款豆豆

聯合國指定2016年為國際豆類年(International Year of Pulses,IYP 2016)。這是自1957年以來,繼種子、稻米、薯仔、藜麥之後,第五次以農作物作為國際年標題。聯合國藉此活動來呼籲各國重視黃豆、花生以外,各類乾豆對人類營養、對農業、對土壤、對農村經濟等的重要性。 在植物學裡,豆類是屬於…

識食零食 肥B不肥媽

懷孕期,是否要吃雙倍份量? 在懷孕中期,很多準媽媽都會發覺自己的食量開始增加,但千萬不要以為自己懷了孕,就可以食雙倍份量呀!一位健康的準媽媽其實每日比平時多食400 kcal 左右就足夠了!如果想「肥B不肥媽」的話,就要小心糖分的攝取量,同時要多食一些優質的蛋白質啦! 究竟額外的 400 kcal 又可以吃甚麼呢?通常…

懷孕飲食須知 – 體重篇

今日有件開心事要同大家分享,就是…. 我懷孕了! 發現懷孕一刻,心情真是既興奮又緊張!不知是否興奮 (或緊張 ) 過度,又或者是荷爾蒙變化的問題,胃口總是一般的。對於一向愛吃的我來說,這情況實在罕見!家人都擔心我吃不夠,身形還是瘦瘦的,BB會不夠營養,影響發育…. 但其實懷孕頭三個月,胃口有變…

歐國盃必備的健康零食

好緊張呀!4年一度嘅歐國盃進入準決賽啦! 夜媽媽睇波,一定會肚餓啦!如果我勸大家全程齋睇唔食嘅話,一定影響大家睇波嘅心情啦。所以我想推介一啲較健康嘅零食比大家! 今日為大家準備咗鹹、甜健康零食各一款,實有一款合你心意啦! 水晶鹽煮日本枝豆 (2人份量) 材料: 枝豆 500克 水晶鹽 1/2茶匙 做法: 枝豆加入水晶鹽…