Latest
Hot Post

孕婦脫髮救星

By Vigene 註冊營養師Tunice Cheung 剛才係個meeting break 到見到個同事, 佢一埋來就同我講: “ TUNICE!! 我好慘呀,呢排勁甩頭髮呀! 點算呀? 要救我呀!” 我話”等等,唔好咁慌張先,慢慢講,究竟咩事,又幾時起架?” “TUNICE, 我剛剛生完4個月, 頭髮一直係咁甩, …

雞雞有本難唸的經

<<雞雞有本難唸的經 — By Annie Lee>>  最近看報紙新聞,知道有香港人往北極參加馬拉松,除了挑戰自己,更希望可以宣揚環保意識。當中有幾位運動員更全程菇素,希望大家知道就算不吃肉,依然可以有足夠體力應付賽事。現在越多人認識減少吃肉的好處,但很多人,特別是愛美的…

<> – By Annie Lee

<<好齋, 好齋>> – By Annie Lee    都市人越來越追求健康, 身邊很多朋友因為減少吃肉, 但不吃肉又怕缺乏營養, 又怕面青青, 無氣無力. 究竟茹素者如何吃得均衡?  首先, 要留意幾種營養素的吸收, 包括蛋白質, 鐵質, 鈣質, 維…

素食有幾種?

素食有幾種? – By Annie Lee  最近FB有朋友問, 素食人士的飲食TIPS, 如何吃得健康又均衡. 首先, 要分清楚, 他是哪一種素食者. 其實, 素食分好多種呢, 最大多數人會屬以下幾種: 1. Pescatarian – 魚素食者 除了魚之外, 不吃其他肉類. 2. Semi-V…

黑啤可補鐵 ??

<<黑啤可補鐵 ??>> By Annie Lee 哥哥於英國結婚, 和爸爸一起去了北愛爾蘭參加婚禮. 去到北愛, 當然要一嚐當地最出名的GUINNESS, 健力士啤酒(雖然GUINNESS是產自愛爾蘭, 非北愛爾蘭, 但相隔如此近, 味道應該最接近吧) 不知是心理作用, 還是受到當地人士熱情追…