24th December, 2010
Edit

溫馨的遊戲展第一天

一年一度,東南亞最大型遊戲展「亞洲遊戲展2010」於12月24至27日聖誕節期間於灣仔會展Hall 5舉行。今年大會邀請了潮人機迷陳冠希(Edison)擔任「亞洲遊戲展2010」大使,Edison是日現身「亞洲遊戲展」揭幕禮,期間Edison與一眾fans及機迷歡渡聖誕,fans們更即場送上溫馨聖誕禮物,包括朱古力、心型攬枕等給Edison,最後由來自廣州的fans的紅色頸巾成為最富心思聖誕禮物,該名女fans更親自為Edison戴上頸巾,羨煞旁人。



其後Edison即場與fans比賽PS3賽車遊戲「GT5」,SCEH總經理亦即場送上軚盤版的GT5套裝給Edison作聖誕禮物,更搞笑地為其助手送上一部PSP遊戲機。
 



是日Edison即席演唱了亞洲遊戲展主題曲「Man in the mirror」及最新廣東歌「Reboot」,後者更憑歌寄意,道出Edison近幾年的心路歷程。


久未公開演唱的Edison演唱表現穩定,好友李燦森及媽媽更親身撐場,場面溫馨。活動後他指出:「其實我最愛o既女人係我媽咪,唔係女朋友。今年好開心全家人都會O係香港過聖誕,之前幾年聖誕都唔喺香港過,好孤單。(今晚會唔會同女朋友慶祝?) 未知,呢幾日有時間見就見,因為成日都有機會見倒,女朋友亦唔係第一次見我屋企人。」



他更透露昨日用了一整天買了六份禮物送給屋企人及女朋友。提及今次在「亞洲遊戲展」獻唱,他笑指:「上次喺上海幾萬人面前唱都無咁驚,不過過埋今日我唔擔心,今日第一次唱廣東歌Reboot,因為好多人以為我12月推出隻新碟只有國語歌,今次新碟用咗幾年時間寫咗百幾首歌,部份詞例如「Reboot」更由我自己填詞。」


Comments